Friday, January 15, 2010

Nej men, mitt bloggbesökarantal (nytt ord för svenska ordboken!!) sjönk från 9 per dag till 4! Fast 9 var rekordhögt, det tidigare rekordet var 6. Så jag ska nog inte klaga.

Hm. Vänte lite.

*går och läser förgående inlägg*

Tja, det var ju inte mycket. Jag stickar fortfarande på min mössa men jag undrar om den blir stor nog att passa mig. Jag har ett väldigt stort huvud, nämligen. Ett stort huvud som ser ut som ett ägg på kort, särskilt mitt första ID kort. Jag brukar dock se underlig ut på ID kort. På ett av mina gamla gymkort är min mun ett streck. Helt rak. Det ser urkonstigt ut... jag jag trodde jag halvlog eller nåt, så halvler försöker jag nu undvika eftersom just den bilden ploppar up i min hjärna när jag kommer på mig själv med att göra det.

Iaf, just det, hatten. Eller mössan som det ju kallas på svenska. Idag gick jag och Miss Moo hand i hand som vi brukar, och jag frågade henne om hon ville ha mössan om den blir för liten för mig. Hon sa att det ville hon gärna, men var den rosa och stod det "PRINCESS" och hade den glitter och en rosa plastdiamant som den mössan hon hade på sig just då? Jag fick ju medge att nej, så ser den ju inte ut, men eftersom du redan har en sån kan en lila Lotusmössa nog vara bra att byta med. Hon höll med.

Det är något jag tänkt på mycket på senare tid. Inte mössor, utan barnen jag tar hand om, Miss Moo specielt.
Jag har tagit hand om Miss Moo sedan hon var ca 4 veckor gammal. Inte varje dag, men två tre dagar i veckan i fem år, snart. Jag lärde känna henne en månad innan hon föddes, egenteligen, fast hon tror mig inte när jag säger det. Hon tycker inte det funkar så, men det gör det.
Så. Denna lilla varelse har jag lärt känna och kommit att tycka väldigt, väldigt mycket om. Och jag vet itne vad jag kommer göra när jag återvänder till Sverige.
Idag sa hon att hon vet var Sverige ligger, för nu har de en karta i sitt badrum. Hon vet även var Club Med ligger, sa hon (Mexiko, de var där på semester). Jag blev glad när hon sa det och sa att när jag är i Sverige kommer jag skicka många brev till henne, för jag kommer sakna henne så mycket.
Då sa hon att hon älskar mig med hela sitt hjärta, hela hela hjärtat, och så la hon handen på bröstet. Och sen kramade hon min hand där vi gick.
Jag blev så rörd, för hon förstår ju inte hur mycket det betyder och ont det gör att veta att man kanske inte kommer träffa henne på flera år. Nu kommer det säkert inte bli så om jag får bestämma, men ändå. Min lilla bästa kompis. Inte konstigt jag tycker så mycket om henne.

Det där med att återkomma till Sverige är ett känsligt ämne för mig just nu. Jag vill ju helst stanna här, så medan jag förstår att det finns de som saknar mig och vill att jag ska komma ser jag det lite som ett nederlag om jag måste åka tillbaka. Jag tycker om att vara här. Jo, ekonomiskt jobbigt och mycket slit och kanske lite ensamt, men jag tycker om att vara här. Just nu tänker jag att detta är kanske sista gången det och det händer, att man ser juldekorationerna i World Financial Center (som redan är borta) och detta blir kanske sista våren med körsbärsblommor osv, och det är inte kul alls.

Så jag ber er att tänka lite på det när ni pratar med mig, för ibland känns det som ett misslyckande att inte kunna stanna. Jag vet ju att det inte är det och att jag nått mitt mål med att avsluta min utbilding osv, men ändå.

Missförstå nu inte och säg att jag inte vill att ni ska säga något eller vara glada om jag nu kommer, jag säger bara att detta är orsaken till att jag inte hoppar jämfota varje gång jag tänker på det.

Nu blev det sent, glömde ju lägga upp detta innan jag tog hand om andra grejer.

Go'natt!

6 comments:

Elin said...

Jag förstår precis hur du känner i den situationen. Början på något nytt brukar ju käckisar säga men det är ju också alltid slutet på något gammalt. Så visade det sig till och med vara att plötsligt vänta barn. Det är spännande och roligt, det är något som man kan se fram emot men det betyder ju också att en annan tid är förbi. 10 år av Daniel och Elin-tid ska plötsligt bytas mot vaddå? Blöjor? Inte bara att lämna det gamla och leende kastas sig in i det nya alltså. Speciellt inte om man dessutom trivs i det gamla...

soph said...

Det kan jag mycket väl förstå. Och har man sen vänner som inte har barn eller vet hur mycket det förändr kan det bli ännu krångligare. Nu tror jag nog ni har vänner som är kloka nog att förstå hur omtumlande och enormt stort detta är, men det finns alltid de som inte förstår. Egenteligen är det nog så att de inte *vill* förstå.

Men du... jag tror ni kommer att kunna ha kvar mycket av det gamla. Om inget annat så har ni en stadig grund at stå på. Hur många kan säga att de varit ihop i 10 år innan de får barn?! Inte många. Nu vet ju inte jag hur planerat eller oplanerat detta var, men oavsett så är det ju en förändring. Förhoppnigsvis en förhöjning? Lite klumpigt formulerat kanske....

Är det möjligtvis pga graviditeten du nu finner dig uppe om nätterna? Jag har inte det att skylla på, bara min egen envishet (eller dumstridighet). Fast nu har jag ju alltid varit sån, men det kan vara otroligt stressande när man vet att man har något att göra dagen efter som inte tar hänsyn till förlorad sömn, än mindre alla förändringar som du nog går igenom.

Jag ska nu försöka avsluta min lilla uppsats. :)

Elin said...

Jo, du har helt rätt i att en graviditet, hur önskad den än är (och det är den) kan snurra till det på mer än ett sätt. Jag vet att vi har en stabil grund att stå på och att vi egentligen behöver det här. Jag menar, det andra livet kan vi rätt väl vid det här laget. Det är inte så spännande som man skulle kunna tro även om det är tryggt.
Jag tänker skylla på graviditeten när det gäller mina vakna nätter. Jag har aldrig varit vaken på det viset tidigare utan alltid lagt mig tidigt och sovit en lång, hel natt. Vaknat utvilad på morgonen har jag med gjort. Nu är jag ständigt mosig efter att ha varit uppe på natten och sedan kompenserat med att sova förmiddag eller nåt. Kroppen är väl bara sjysst och försöker vänja mig vid ny dygnsrytm. Själv har jag funderat på att börja vara vaken och ute och gå hela nätterna för att vända på ungens dygnsrytm. Ungen sover tydligen när jag rör mig och steppar när jag försöker sova. Men antagligen får det katastrofala följder.
Jag tänkte på det där med att flytta till Sverige igen. Jag förstår att det känns tungt när du börjar tänka på alla de där sista gångerna jag ser osv. Jag funderar bara på vad du funderar på ska bli nästa äventyr istället. För mål och drömmar sätter man ju upp nya hela tiden.

soph said...

Jag tror jag börjar tänka mer i banorna på just nya mål osv. Men det är en del saker som gör för ont att tänka på... som att kanske inte träffa Rich igen (vilket samtidigt gör mig förbannad för jag tycker han kan göra något åt saken).
Sen är det det där med att flytta. Över Atlanten. Jag vet inte vad jag ska ta med mig och vad jag ska lämna, tex. Vad är värt att ta med tillbaka? Jag skulle ju gärna vilja ha min säng men det kanske kostar lika mycket att skicka den till Sverige som att köpa en ny. Jag har ingen lust att ta reda på sånt, men nu måste jag.

Och jag har ju varit här i sju år. Så jag har sju års grejer att gå igenom. Hälften kommer nog slängas, men det känns lite som att slänga bort sitt liv. Bara det där med garn är ju en hel grej i sig... jag har fyra stora (och nu pratar vi stora) lådor. Jag hittade precis åtta nystan av något garn som jag tydligen skulle göra en filt av för ett år sedan, men det blev uppenbarligen inte så. Men att slänga eller ge bort det? Aldrig i livet! Och så har jag alldeles för många väskor som jag heller aldrig kommer göra mig av med (dvs riktiga och fina som inte går ur stil). Och mina böcker. Alla dessa böcker....
(forts följer)

soph said...

Sen kommer tankar som var jag ska bo (har ingen lust att bo hemma men hur ska jag skaffa lägenhet?) Och hur får man jobb? Om jag inte får jobb, vad händer då? Jag funderar på att plugga vidare (psykologi) men hur sjutton ska jag financiera det?

Bara en sån sak som att ha en biljett hem är något jag måste tänka på. Jag vet ju att jag måste sitta med kalendern och räkna ut när mina 90 dagar går upp efter att mitt arbetstillstånd gått ut, men jag vill inte. Jag vill inte alls sitta och ränka och böjra planera och gå igenom lådor. Jag vill sticka huvudet i sanden och bara försvinna.
Samtidigt vet jag ju att jag inte kan stanna här om det betyder sitta barnvakt. Du anar inte hur trött jag är på att göra det. Det är ju ok hos Moo men det är nog mest för att jag tycker så mycket om Moo, och hennes lillasyster är ju en liten härlig sak hon med (Mr C träffar jag bara någon timme per vecka, så jag är inte lika nära honom). Det där med service yrken i privatlivet är något jag inte vänjer mig vid, och jag tycker det är vedervärdigt hur folk kan behandla en. Och jag hatar att be om pengar och få kontanter i handen, det känns så smutsigt på något vis. Och när man säger barnvakt tittar fold på en på ett sätt som inte går att förklara. Precis som om du sagt "Jag är helt dum i huvudet." Och så är ju inte fallet, det kan ju t.o.m jag erkänna. Och jag tror det är därför jag tycker om Miss Moos mamma, för hon fattar och vet hur mycket jag jobbat för att få min utbildning, och hon säger själv att jag ju inte ska fortsätta med detta för jag har bättre saker att se fram emot.

Men den där Rich, som jag tycker så mycket om, han är ju riktigt dum ibland. jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt, men tanken på att inte ha honom in mitt liv gör så ont att jag börjar gråta bara jag tänker på det. Jag inser ju hur fel det är i sig, men det hjälper inte att folk säger att han är taskigt osv för när vi är tillsammans funkar allt så bra. Och hur säger man hejdå till någon som funnits där varje dag de senaste sex åren? Det låter ju fjantigt eftersom det ju betyder att han borde göra något om han nu verkligen tycker om mig, och jag fattar att det är därför folk säger att han beter sig lite underligt, men det förändrar ju inte mina känslor och det faktum att det är den person jag kunnat lita på finns där och ringer och kollar in varje dag. Det finns ingen annan som gjort det sen jag flyttade hit, förutom min mamma (om nu andra i familjen ser detta så tar de väl illa upp men så är fallet, det är bara att inse det).

Så jo, det kan bli en nystart. Men jag är rädd för hur det ska bli med jobb och bostad osv, och att bo hemma hos pappa kanske funkar nån vecka eller månad men efter det kommer jag nog få fnatt, och det är nog inte hälsosamt för någon. Och ja, du hör ju ungefär hur det går runt i huvudet på mig.

Om ett år får vi väl se hur det blev... det ska bli interessant!

Elin said...

Ojojoj, jag förstår att det är många tankar som snurrar i huvudet på dig. Det var en diger lista på saker som du har framför dig. Jag har inte någon erfarenhet av den typen av flyttar men jag lärde mig en sak av ett år i Linköping.

På grund av utbildning och i den ingående praktik fick jag ett jobb i en församling utanför Linköping under ett års tid 2006-2007. Det betydde att jag skulle flytta ifrån Daniel och vi skulle bo på varsitt håll under ett år eftersom han fortfarande pluggade i Alnarp då.

Jag sköt upp alla tankar på flytt och lät sommaren gå utan att reflektera över vad som väntade. Ingen ordentlig bostad hade jag hittat utan jag skulle den första tiden inkvarteras i ett missionshus på landet utan dusch. Duscha fick jag göra på jobbet.

Så kom dagen jag skulle packa bilen och åka. Jag hade packat ner våraa fula extralakan, våra extrasängkläder, lite skräpporslin vi aldrig använde och lite annat som var extra. Det som var mitt liv lämnade jag hemma tillsammans med Daniel. Sen vantrivdes jag i ett helt år. Jag flyttade utan att ta med mig hjärtat och det blev aldrig bra.

Det jag försöker säga är att jag tror det är viktigt att inte köra huvudet i sanden och vänta på att orken och lusten ska komma. Ska det kunna bli bra så är det lika bra att köra på ordentligt. Satsa helhjärtat och mot att det ska funka. Ta med allt garn! lämna inte saker du bryr dig om av praktiska skäl. Ta med ditt liv! Sju år är en lång tid, de har format dig så se till att du inte försöker rationalisera bort allt som de innehållit.

Post a Comment