Tuesday, March 31, 2009

Vila

Jamie tyckte det var tid att vila och valde att vila pa toppen av rutchkanan.

Alla har vi vara stallen.

Sunday, March 29, 2009

Söndag. Det har varit en bra dag, sov lite längre i morse, t.o.m längre än planerat. När jag vaknade hade jag riktig söndags frukost med stekt ägg, macka och kaffe. Hade tänkt gå att träna mellan två och fyra men kom inte iväg förrän runt sex... aja. Kom iväg iaf, och fick in en timme. Tror jag har fel sport bh, har använt en annan variant innan som inte gett mig några problem men den jag har haft de senaste två gångerna funkar nog inte alls. Sist fick jag håll (som jag inte haft på flera veckor) och idag fick jag ont mellan nacken och revbenen... jag vet, hel knasigt. Nu har jag ont i nack musklerna, så det är ju uppenbart att jag får gå tillbaka till den gamla varianten. Som tur är har jag flera så det funkar ju! Ut med denna, eller så får den stanna på hyllan tills jag gått ner lite till, kan helt enkelt vara att den är för liten och därför drar mer än ger support.

Efter gymmet gick jag och tvättade. Kom inte hem förrän kvart över nio, vilket ju var lite sent. Får försöka klämma in en snabb lur imorgon eftermiddag så jag orkar träna, blir nog inte tillräkligt mycket sömn som det ser ut nu.

Igår jobbade jag. Två jätte söta pojkar som har hur mycket liv i sig som helst! Så det blev lite jobb där, särskilt på lekplatsen. Efter lekplatsen skulle jag ge dem mat och för första gången under de år jag jobbat (med ett undantag) hade pappan lagat RIKTIG mat till dem! Någon slags gryta som påminde om hemma. Så pass mycket att jag fick gå och handla när jag kom hem så jag kunde göra en också.

Det var meningen att det skulle bli en gryta men det blev soppa (och inte av misstag, som jag nog tror pappa skulle kunna tro, haha).
Brynte gryt kött (något slags nöt kött, chuck beef), sedan la jag i hackade morötter, lök och några vitlöks klyftor. Spädde på med rött vin som jag haft stående ett tag men som fortfarande var bra (fast nu när jag tränar har jag inte lust alls att dricka, men det har jag nog aldrig haft riktigt). Sedan blev det några grönsaks buljong trärningar (knorr, haha, fast de heter något annat här men ser precis likadana ut, förpackning och allt). Det blev inte så mycket så jag tärnade två potatisar och la i, och sedan lite mer vin, och sedan lite vatten. Det luktade så gott så jag tänkte att när jag nu höll på kunde jag ju lika gänra göra soppa eftersom smaken var så mustig och soppa ju räcker längre än gryta. Så då blev det så.
Och ... mycket god. Ojojoj. Riktig husmanskost, fast nästan inga kalorier alls (vilket jag märkte helt av misstag när jag la in all informationen i min lilla recept räknare). Fast väldigt mycket vitaminer var det, så det är ju bra. Eller nåt.

Annars har det inte hänt så mycket. Damsugade och städade undan lite innan jag gick till gymmet, och det känns så skönt. Redo att starta ny vecka nu, och sa sätta igång och leta jobb på riktigt, med nya och friska tag. Och svara på pappas email om när graduation är... kan inte hitta det men jag tror det är den 26 maj på Madison Square Garden. Säg till om ni planerar komma, så jag kan skaffa extra biljetter (man får bara tre per person så jag får se om jag kan muta till mig några till om jag nu får oväntat besök :) )

Gonatt!

Wednesday, March 25, 2009

Lite mer punktlig uppdatering denna gång, inte flera veckors mellanrum.

En av familjerna jag jobbat för flyttade till LA idag. Eller, de flyttade inte idag men flytt gubbarna kom och hade packat upp halva lägenheten när jag kom dit kl 10. Var inte där så länge eftersom Carmen inte mådde bra. Hade henne när hon sov i vagnen, och sen när hon vaknade så gick vi till doktorn där mamman träffade oss. Hon ville bara kolla så att det inte var öroninflamation nu när de ska flyga, vilket ju hade varit lite jobbigt och ju hade varit bra att veta. Men nej, ingen öroninflamation, men en väldigt hungrig ettåring som åt upp ett halvt paket kex. Hon är så söt.

Efter det gick jag hem. Jag skulle egenteligen stannat till två men Carmen hade ju sett mamma och var lite små gnällig så Gina (mamman) tog med henne hem istället. Det var inte förrän jag var hemma och vilade som jag insåg att jag nog inte kommer träffa dem igen. Denna gång var iaf flytten pga av en familj som vill vara tillsammans, inte en skilsmässa som förra gången. Men det var ändå lite ledsamt att tänka på att det kapitlet är avslutat.

Känner mig lite motig mot förändringar just nu, det har varit så många på senaste tiden. Jag tror det är därför jag har börjat träna och försöka få min vikt under kontroll - jag har inte mycket kontroll över annat så jag får ju ta tag i det jag kan. Och det är ju iaf något som är värt att ha kontroll över, och jag kan säga att jag ser eller märker resultat var varannan dag nu. Det går nästan lite snabbt, men å andra sidan får det mig att vilja fortsätta och se vad som händer. Jag har lärt mig att tänka på ett helt annat sätt när det gäller mat och näring, och jag lagar mat nästa varje dag men fokuserar på fiber och protein. Idag har jag ätit så mycket frukt och grönsaker att jag känner att jag ätit mer än vad jag gjorde innan, vilket nog är rätt. Fast jag äter bra saker, inte muffins och glass och annat skräp. Jag köpte nästan glass idag när jag var i affären, men så frågade jag mig själv om det verkligen var det jag ville ha. Men det var det inte så jag gick därifrån igen, vilket kändes väldigt främmande men inte minst stärkande. För att inte nämna att glass här är så dyrt, runt 50kr per halvliter. Fy skam! Inte bra för magen eller för plånboken!

Har vaknat med huvudvärk två dagar i rad nu, men jag tror det har mer med att göra att temperaturen förändras så snabbt här. En dag är det 16 grader och sol och nästa är det -2 och blåsigt. Mina bihålor tycker inte riktigt om sådana förändrigar, tydligen, så de blir väldigt irriterade (och irriterande). Så när jag kom hem idag, efter att ha lagat mat och ätit, la jag mig ner en timme. Tror inte jag sov men jag drack en massa vatten och tog en huvudvärks tablett innan jag la mig, och det hjälpte. När jag vaknade hade jag mellanmål och väntade en timme innan jag gick till gymmet. Börjar bli som mitt andra hem nu men jag har kommit in i rutinen och känner hur min kropp reagerar olika nu mot för två veckor sedan. Det är en skön känsla. Har tom gått upp i vikt i mina hantlar här hemma, från 6 pund to 8 (runt från 3 till 4 kg). Kör lite armövningar här hemma, mest för att hålla igång och inte bli sittande hela kvällen.

Ska gå och lägga mig nu, så jag får 8 timmars sömn innan morgondagen börjar. Sover mycket bättre nu, men jag behöver mer sömn märker jag. Eller så lyssnar jag helt enkelt mer på vad min kropp behöver, vilket ju bara är positivt. Just nu säger den att jag borde sätta på värmen för det är attans vad det är kallt ikväll!
Gonatt!

Monday, March 23, 2009

Nejmen, det var hemskt vad jag är dålig på att uppdatera!

Det är inte det att det händer mycket, men jag har fullt upp hela tiden. Detta är sista veckan med familjen med bebisen (eller bäbis eller vad man nu säger i Hässleholm). De ska flytta till LA eftersom pappan har blivit omplacerad dit, och eftersom han jobbar inom bank branchen så följer han order. NY är inte allför populärt bland bankmän längre, tittade i Jos kikare och såg fem tomma lägenheter i huset mittemot (skulle titta på Frihetsgudinnan men fick in en tom lägenhet och eferhand som jag letade såg jag hur många tomma där fanns).

Men iaf. Jo behöver mig lite mer nu när hennes baby börjar bli lite större, så jag ska jobba för henne på Fredag morgon kl 10-18 eller så, under hösten har det varit från 12-18 eftersom Madeleine har varit i lekskola på morgonen. Idag var andra gången jag hade bebisen i lite mer än 30 min medans Jo gick och tränade med sin syster som är på besök. Hon gör inte mycket, Evie (bebisen) eftersom hon bara är 6 veckor. Jo förundrades över hur jag lindat in henne i filten eftersom hon sov i fyra timmar efter och har tydligen inte gjort det innan. Hon kallar mig bebis-expert och det kan jag väl vara nu efter att ha haft några på lån, haha. Men det betyder ju också att jag vet vad jag inte vill ge mig in på just nu, så lite bra är det nog allt.
Idag gjorde jag och Madeleine lemonad, dvs citronsaft. Gjorde en lite socker sirap (koka ihop socker och vatten så att man kan lösa blandningen i vatten utan att det blir grynigt av sockret) och sedan fyllde vi på med vatten, is och en massa pressad citron. Madeleine älskar citroner och ville köpa en att äta, så jag frågade om vi kunde ta lite till att göra lemonad. Hon tyckte väldigt mycket om den hemgjorda lemonaden, och drack fyra stoooora glas. Sen fick on springa på toa några gånger, men gulligt var det iaf. Och jag drack inget själv men jag smakade och jag måste säga att det var ganska fantastiskt. Det på sommaren med basilika skulle vara helt underbart! Usch, nu blev jag allt sugen på det.

Var och tränade innan idag och jag har varit på gymmet fem gånger i veckan de senaste veckorna. Det har gett resultat kan jag säga, men jag tror de mest synbara resultaten har visat sig under den senaste veckan. När Sarah var här kom jag precis in i ett par jeans som var en storlek mindre än de jag hade innan. Jag tog på dem i morse efter att ha tvättat dem och torktumlat dem, något som ju krymper jeans lite, och de var lite stora! Så det blev jag glad över, men lite stressad för jag vill inte köpa nya kläder än. Så jag får leta fram mitt jeans föråd och se vad jag har där. Köpte hur många som helst på rea för ett antal år sedan (2 dollar stycket) men växte ur dem lite snabbt. Men, snart så! De är dock två storlekar mindre än dem jag just kom in i så det blir väl till att forstätta jobba och stå i.
Men, jag har ju jobbat baken av mig (bokstaligt talat!!) så att folk ser resultat gör ju bara saker och ting lättare eftersom jag vet att det funkar.
Rich kom igår och sa att han såg stor skillnad, och att han inte bara sa det för att säga något utan för att han verkligen kunde se skillnaden. Så det blev ju bara lite mer grädde på kakan (eller kanske soya på fullkorns riset i detta fall?) Han träffar ju mig så pass ofta att det är svårt för honom att se förändrignar, fast nu var det ju nästan tre veckor sedan så det blev ju stora förändringar. Det kommer gå tre veckor till tills jag ser honom igen så jag kommer jobba på som bara den för att se om han säger något mer nästa gång.

Men, jag gör detta för mig. För att jag vill. För att jag måste. Det får mig att må bra, ger mig mer energi och jag kan jobba igenom stress och irritationer när jag tränar istället för att oroa mig för dem när jag ska sova. Jag sover som en stock nu, kan jag säga. Förutom förra veckan då jag drömde att jag var med i Biggest Loser, ett tv program om överviktiga människor som har personliga tränare och tränar med dem 8 timmar om dagen och ser vem som kan gå ner mest. Jag fick den jobbigaste tränaren och tränade hela natten i mina drömmar. När jag vaknade var jag helt slut körd och hade ont över allt. Sedan dess har jag försökt läsa innan jag släcker lampan (och stängt av tv lite tidigare) så att jag rensar huvudet innan jag sover och inte drömmer så igen. Fy vad jobbigt det var!

Nej, nu måste jag äta min lilla kinesiska kykling gryta (den som fick Sarah och Elisabeth att hämta klädnypor när jag lagade den i Hässleholm för ett antal år sedan). Kykling file marinerat i soja, riven ingefära och lite svart peppar och sedan stekt gyllenbrun. Sedan steker man en lök och lite vitlök tills det blir mjukt och luktar gott, och lägger sedan i vatten kastanj, bambu skott och mini majs och smaksätter med soja och sesam olja, och blandar ihop med kyklingen. Mycket gott!!

Efter det blir det nog läggdags, är lite smått trött nu.

Tuesday, March 17, 2009

Såja, äntligen tid att uppdatera!

Har varit mycket de senaste veckorna med gulligt besök och jobb. Vet inte vad det är som tar sådan tid men jag håller på hela tiden.

Idag var jag i bokaffären där jag jobbar med barned (de tycker om att leka med ett tåg-bord de har där). Jag frågade en kille som jobbar där om de behöver mer hjälp och om det skulle vara värt söka jobb där. Han sa att det inte är så bra betalt (ungefär hälften per timme mot vad jag tjänar nu) och att vad han viste behövde de inte hjälp i bokavdelningen. Förra veckan såg jag honom igen och han frågade om jag fyllt i en ansökan och jag sa nej, inte än. Idag kom han fram igen och frågade om jag fyllt i en ansökan än, och när jag sa nej sa han "Men kom med mig nu och fyll i en, så kan jag lämna den till föreståndaren." Så jag tänkte att jag kunde ju göra det om han nu så gärna ville. :)
Så jag fyllde i en ansökan och gav den till honom. Han sa att det var antigen det alternativet eller att han la den med de andra ansökningarna (och visade en bunte med minst 300 ansökningar, så jag tror han frågat en av avdelnings cheferna om det fanns något ledigt och sedan sagt att han kände någon som skulle passa - han har ju sett mig där varje dag så han vet att jag är pålitlig, och han sa att om jag kunde jobba kvällar var det ännu bättre, så jag skrev till det på ansökan).
Nu får vi hoppas på det bästa. Det är inte det jag tänkt att jag ska jobba med riktigt, men om jag får en anställning så ger det mig tid att leta efter något jag verkligen vill ha och som jag sedan kan bygga vidare på, så att mitt tillstånd inte går ut (man får vara utan jobb i höst 90 dagar).

Annars är det inte så mycket som hänt. Sarah och Henrik var ju här och fillurade ett tag. Åkte med dem några gånger när de var nere i stan, och de firade min examen vilket jag tycket var jättegullligt! Vi gick till mitt favorit ställe, Indiskt. Och en dag möttes vi på 42nd St och åt BBQ och gick på bio, och tog sedan Time Squre by night. Mysigt.

Har varit på gymmet mer nu på senaste tiden. 13kg borta nu, så det känns bra! Har kommit in i det nu och har lagt till med löparband på 10-15 min förutom ... hm. Vet inte vad den heter på svenska, men samma typ av maskin som antagligen fortfarande står hemma i Hässleholm i källaren och samlar dam. Har gjort 20 min på den varje gång jag gått till gymmet, förutom styrke träning.
Fick ju en extra boost när Sarah kom och sa att hon såg stor skillnad mellan när hon var här senast och nu, så jag kör på och provar nytt för att se vad som funkar. Idag har jag varit riktigt duktig och inte haft något sött på hela dagen förutom mitt kaffe och min lilla kaffe-mjölk som jag upptäkte när Elisabeth och Isabella var här, men det gälls inte för det räknas som tränings-energi (dvs något sött för att få upp energin lagom tills det man börjar bli trött på konditions träning).

Förutom det jobbar jag som vanligt med barnen. Börjar bli lite smått trött på det men jag tror det har mer att göra med att jag är redo att gå vidare nu när jag är klar med skolan och har mitt jobbtillstånd.

Fick precis ett SMS från mamman jag jobbar för imorgon, hon vill att jag kommer in 30 min tidigare än vad vi bestämt så jag får lägga mig nu så jag får mina 7 timmar iaf. Hade tänkt får lite mer än det men 30 min är inte att gråta över.

Innan jag går - Tack för kommentarerna om lägenheten! Jo, jag trivs här, tycker det är precis lagom. Det är lite större än vad bilderna visar, vilket Sarah nog kan vittna till... :)
Gonatt!

Monday, March 9, 2009

bilder på lägenheten

Lugn Dag

Idag har det inte hänt så mycket.
Jobbade mellan 9-12 och åkte sedan hem för att gå till gymmet. Var dock hungrig så jag åt lunch och skulle sedan bara vila 30 min innan jag stack iväg, och vaknade sedan 3 timmar senare. Ojdå.
Men, det var nog sömn som behövdes och det ska bli mer av det snart.

När jag väl vaknade tog det ett tag att ställa om sig, men när det väl hände så gick jag till tvättomaten eller vad det heter på svenska. En tvättstuga där man får betala för att tvätta. Det tog en och en halv timme, och sedan var jag hemma igen. Lade undan tvätt och planterade om en växt som blivit lite för stor. Delade den på två eftersom innerkrukan var alldeles buktig så mycket som det växt. Roten var jätteläskig, stora gröna bubblor med vanliga rötter... usch usch. Men det blev nog fint, får se imorgon vad jag tycker (är lite svårt att se hur det egenteligen blev direkt efter). Får hoppas på att växten överlevde min lite brutala hantering.

Så ja, inte särskilt spännande. Det är lite komiskt att jag kan befinna mig så långt från "tråkiga Sverige" och ändå ha så tråkigt! Haha. Fast nej, så ska jag inte säga, men vardag är det verkligen. Annat blir det till helgen så jag får se fram emot det!

Dags att sova, kan knappt hålla ögonen öppna. Gonatt!



Vet inte om ni sett bilder på lägenheten, men här är iaf min säng!

Saturday, March 7, 2009

Sjalen


IMG_1964, originally uploaded by soph_nyc.

Har kommit en bit på vägen sedan jag sist la upp en bild, ungefär halvvägs nu tror jag!

Jahaja, det var ju ett tag sedan jag uppdaterade.

Sarah och Henrik var här under veckan och turistade runt lite. Vi spenderade delar av Onsdagen tillsammans, då vi åkte till Greenwich Village och gick på bageriet Magnolia där det köptes cupcakes. Dessa åts sedan ute, vilket var mer interessant än det låter eftersom det var -10. Visste inte att Sarah inte tycker om kakor eller fika, men hon blev väldigt förtjust och till synes överraskad över hur goda de var.
Sedan åkte vi upp till 14th St där vi gick till Urban Outfitters, en affär med kläder, udda inredning och knasiga böcker. Till sist bar det av till 34th St och besökte Macys, och vi åt även hamburgare där (mitt favorit ställe för goda hamburgare, mums!).

De åkte till LA igår men jag måste säga att vädret vänt sedan de åkte och idag var det nästan 16 grader varmt! Lite knasigt att det kan gå från -12 till +16 på mindre än en vecka, men iaf. Gjorde inte så mycket idag, hade knasigt ont i huvudet igår och var så trött så jag höll på att gå under. Kom hem vid 20, tittade på tv en timme och gick sedan och la mig och sov i över 14 timmar. Så jag var nog lite trött, om man säger så. Mycket stress som släpt men mycket ny som lagts på, samnt oregelbunden sömn, inte konstigt man var slutkörd.
Gick inte ut idag förrän vid 17.30, då jag pallrade mig bort till gymmet. Försökte först intala mig själv att jag inte behövde träna, men gick ändå och det ångrar jag inte. Det ända är att jag haft on i handen den senaste tiden, men jag tror det beror på att en av de vagnarna familjerna har är så dålig och drar åt ena hållet så det gör att man får spännings värk och att trycka åt andra hållet hela tiden. Har sagt till mamman men hon verkar inte bry sig så jag får väl säga att vi får lämna vagnen och inget ändras, det kommer nog sätta fart på henne. Blir så trött på sånt.

I andra nyheter så har jag nu fått mitt arbetstillstånd!! Det är giltigt till Februari nästa år, så jag har ett år med jobb framför mig! Nu gäller det bara att hitta något, vilket kan bli lättare sagt än gjort nu när arbetslösheten här ligger på runt 9% (brukar ligga på runt 5.8-6%). Men man får hoppas på det bästa!

Får nog gå och äta lite nu, och sedan blir det att kolla på film och sticka. Har inte gjort det på hela veckan så det är väl på tiden att jag återvänder till det så att sjalen blir klar snart.



Underbart goda cupcakes från Magnolia Bakery.